Ovogodišnji Festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”, 26. po redu počinje sutra, 21. juna u Gradskoj galeriji, otvaranjem izložbe koja govori o Dvanaestom međunarodnom bijanalnom festivalu umjetnosti minijature iz Tuzle. Zvanično festivalsko otvorenje bit će dan kasnije, uobičajenom plesnom povorkom kroz grad i muzičkim koncertom MAYESAR.

„Riječ je o jednom od najvećih festivala u Unsko-sanskom kantonu i jedinom koji se bavi teatrom na ovom području. Dvadesetšest puta organizovati ovakav Festival nije mala stvar. Trudimo se da iz godine u godinu to bude kvalitetnije i sadržajnije. Na ovogodišnji program Festivala sam zaista ponosna jer obuhvata sadržaje iz cijelog regiona. Okupili smo najveća teatarska ostvarenja sa ovih naših južnoslavenskih govornih područja. Kada govorimo o programu, govorimo o jedanaest predstava za djecu i mlade , te odrasle. Dvije predstave su namijenjene djeci i mladima, a devet predstava je za odrasle. Planirana su dva koncerta, jedna izložba i jedna promocija knjige. Promocija knjige će biti u Mezeju Prvog zasjedanja AVNOJ-a, koncerti bi se trebali održati na Gradskom trgu i Atriju Kulturnog centra u Bihaću, a predstave će se igrati u dvorani Kulturnog centra, osim predstave GOYA u režiji Zijaha Sokolovića, koja će se igrati u ambijentu platoa crkve sv. Ante Padovanskog. Festival počinje sutra, otvaranjem izložbe u bihaćkoj Grdaskoj galerijiu, koja govori o Dvanaestom međunarodnom bijenalnom festivalu umjetnosti minijature iz Tuzle. Za petak je predviđeno zvanično otvaranje 26. Bihaćkog ljeta“, kazala je, pored ostaloga, Erna Begatović direktorica Kulturnog centra na današnjoj konferenciji za novinare.

Generalni pokrovitelj i ovogodišnjeg Bihaćkog ljeta je Grad Bihać, a podršku je pružilo i Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture , te Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona, kao i brojni privredni kolektivi.

Izvor: radiobihac