Sve više mladih odlazi iz Krajine, a roditelji u nemoći poručuju: “Najviše nas boli odlazak naše djece”

usn.ba

Pudin Han – Velagići džemat je u kome mještani i danas ne kriju svoje jedinstvo pa čak ni u trenutno veoma teškim socijalno-ekonomskim uvjetima. Vlastitim sredstvima izgradili su tamošnju džamiju i asfaltirali put, a učestvuju i u brojnim, za njih veoma bitnim manifestacijama. Mladi doduše odlaze, ali ne zaboravljaju rodni kraj, pa i oni često šalju novčana sredstva.

Ključka mjesna zajednica Pudin –Han Velagići u prijeratnom vremenu brojala je oko 6000 stanovnika, dok ih je danas manje od polovine. Ipak , jedinstvo je ostalo, što dokazuje i činjenica da su u želji obnove dvaput od srpskih snaga paljene džamije u Tičevićima, sami skupili 110.000 KM. Uz ovo uspjeli su umjesto starog, drvenog, izgraditi novi minaret, asfaltirati 1200 metara puta i izvršiti elektrifikaciju. Spomenik je ovo u kojem se, zbog čestih odlazaka mladih, rijetko klanja, ali koji čuva sjećanja na davnu 1937. godinu.

Ovdje ne propuštaju obilježavanje, za njih, važnih datuma. Svakog prvog juna obilježe dan stradanja džemata i ubojstva 120 Bošnjaka.

Specifičnost ovog džemata je i u tome što njeguju prijeratnu tradiciju da za svaki Kurban bajram peku bika, a sendviče sa kurbanskim mesom dijele svim džematlijama i drugim gostima. I ovo finansiraju oni imućniji, koji sami doniratju sredstva. Barem jednom u godini organizuju humanitarnu akciju podjele porodičnih paketa najugroženijim porodicama, kako bi ih podsjetili da nisu sami.

Ove vrijedne ljude najviše boli odlazak njihove djece, ali kažu da je to problem cijele države te da po tom pitanju sami ne mogu ništa učiniti. Raduje ih što ih se ipak sjete, posjećuju i svesrdno pomažu u svim njihovim aktivnostima.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...