Piše: Biscani.net

Tehnički fakultet u Bihaću obogatio je svoje obrazovne resurse instalirajući GIS softver SuperMap, koji dolazi s petogodišnjom licencom za korištenje. Ova važna nabavka rezultat je uspješne implementacije Erasmus+SmartWB projekta, koji fakultet s ponosom provodi.

SuperMap, izuzetno popularan softver, pruža napredne mogućnosti u području geoinformacijskih nauka, što će značajno obogatiti obuku studenata na Tehničkom fakultetu. Osim toga, ova inicijativa doprinijet će i cjelokupnom razvoju GIS tehnologije u regiji.

SuperMap Software Group, vodeći proizvođač GIS platformi u Aziji i drugi u svijetu, svojim proizvodima omogućava integraciju daljinskog istraživanja i GIS-a te podržava izradu pomorskih karata i online geografski dizajn temeljen na stvarnim geografskim okruženjima. Performanse renderiranja i učinak 3D web klijenta poboljšani su kroz WebGPU tehnologiju, pružajući korisnicima neviđeno iskustvo i vrijednost.

Ova inicijativa otvara nova vrata za istraživanje, učenje i praktičnu primjenu geoinformacijskih tehnologija na Tehničkom fakultetu Bihać, te doprinosi jačanju njegove uloge kao regionalnog centra za inovacije i napredne tehnologije.