U Bosni i Hercegovini povećao se broj krivotvorenih novčanica u odnosu na prošlu godinu. Pokazuju to podaci Centralne banke BiH, koji ne uključuju podatke i drugih institucija, koje se bave sprečavanjem krivotvorenja novca.

Ukupan broj krivotvorenih novčanica vještačen u Centralnoj banci BiH prošle godine iznosi 1.036 komada, potvrđeno je iz te institucije. Na području USK-a u toku 2016. izuzeto je ukupno 39 krivotvorenih novčanica, za koje je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv pet osoba.

U toku 2016. godine Odjeljenje za sprječavanje privrednog kriminala, kompjuterskog kriminala i korupcije, Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je ukupno izuzelo 39 novčanica, za koje je nakon vještačenja u Centralnoj banci, utvrđeno da se radi o krivotvorenim.

Snežana Galić, portparol Policije USK-a kazala je da od tih 39 novčanica, koje su pronađene na terenu i koje su izuzete, podnešen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 250, Kaznenog zakona BiH protiv pet lica i upravo su sudski procesi u toku na Sudu BiH.

Tokom prošle godine prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, najviše je bilo krivotvorenih novčanica konvertibilne marke – 821 komad, 162 novčanice eura, te 53 novčanice američkog dolara. Kad je u pitanju apoenska struktura krivotvorenih novčanica za 2016., najviše je bilo apoena od 100 maraka, zatim 20, 50, 10 i 200 maraka. U 2016. krivotvoreno je i 2.676 kovanica, najviše od jedne marke, zatim pet i dvije marke. Krivotvorenih novčanica eura najviše je bilo u apoenu od 50, zatim 100, 20, 200 i 10 eura, ali i od 500 i pet eura, dok su sve krivotvorene novčanice američkog dolara bile u apoenima od 100-nu.

Za krivotvorenje novca, zbog kojeg dolazi do poremećajau privredi Bosne i Hercegovine, predviđene su posebne kazne. Krivičnim zakonom BiH za to su predviđene kazne zatvora od najmanje pet godina.Izvornu nadležnost za sprečavanje ovog krivičnog djela ima državna agencija za istrage i zaštitu. Iz te agencije kažu da mnoge istrage, ipak, provodi lokalna policija, a oni samo složenije, piše RTVUSK.