Povodom obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru su se i ovog 31. maja okupili brojni zvaničnici, ali i porodice ubijenih Prijedorčana koje ovaj dan i najemotivnije proživljavamo. Među onima koji su danas stigli u Prijedor bila je i Vahida Behlić koja još uvijek nije pronašla svoju majku koja je tokom agresije na BiH ubijena upravo na ovom području.

“Osjećam se tužno. Još uvijek svoju majku nisam pronašla. Oni su ubijeni i otjerani. Ne znam gdje su. Drago mi je što su usvojili Rezoluciju o Srebrenici, ali to su trebali napraviti i za Prijedor. U Prijedoru je bio zločin i po selima i po gradu”, rekla je Behlić.

Poručila je i kako bi rukama prekopala zemlju kako bi pronašla majku.

“Oni su njih negdje otjerali. Nisu tu, sve je prekopano. Ne spavam noćima. Imam osjećaj da sam grešnica što je ne tražim ja rukama svojim”, navodi Bečić

Fati Podrug na ovom području je ubijena svekrva, a ni decenije kasnije, tijelo još uvijek nije pronađeno.

“Svekrva mi je tu. Ne zna se ništa za nju. Ako Bog da, bit će pravda zadovoljena”, rekla je Podrug.

Predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić poručio je kako gradonačelnik ovog grada ne može naći ni 10 minuta vremena za razgovor o izgradnji spomenika ubijenim Prijedorčanima.

“Danas obilježavamo 31. maj, Dan bijelih traka. U prethodnim razgovorima, došli smo do kraja u pregovorima o spomeniku i očekivali smo da će se pristupiti izgradnji. Pošto je došlo do smjene gradonačelnika Dalibora Pavlovića, novi gradonačelnik Slobodan Javor ne želi da pregovara. Nije našao vremena da me primi”, poručio je Bačić.

Povodom obilježavanja Dana bijelih traka Bosna i Hercegovina (BiH) se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima je 102 djece.
Izvor: Klix.ba