Uoči same sezone u Prvoj ligi FBiH rijetko je ko vjerovao da će Jedinstvo nakon sedam kola biti u sredini tabele sa četiri boda manje od vodećeg Rudara iz Kaknja.

Bihaćki tim je sa pripremama startao sedam dana prije starta sezone i već je bio prežaljen. Situacija u klubu je bila haotična – nije se znalo ko pije, a ko plaća, međutim na kraju je pobijedila ljubav prema crveno-bijeloj boji.

Trenersku palicu je veoma teškoj situaciji preuzeo bivši fudbaler kluba Selam Tulić i njegovo imenovanje se ispostavilo kao pravi potez za Jedinstvo.

“U početku nisam imao planove sa Jedinstvom, ali ispostavilo se da je ovo vjerovatno Božije davanje. Kao igrač u Jedinstvu sam proveo cijelu karijeru, od pionira do seniora, i nije mi bilo svejedno kada sam vidio u kakvoj situaciji se klub nalazi. Kada sam prihvatio da preuzmem Jedinstvo razmišljao sam da li sam hrabar ili budala. To je bila kombinacija jednog i drugog. Sada kada je prošlo sedam kola mogu reći da se nisam pokajao i ponosan sam na koji način igrači izvršavaju svoje obaveze. U igri možda nedostaje ljepote, ali to nadoknađujemo zalaganjem i borbenošću”, kazao je Tulić za SportSport.ba.

Tuliću se u stručnom štabu pridružio i bivši repezentativac Safet Nadarević.

“Nadarević nam je definitivno od velike pomoći. Prvo, mi smo veoma dobri prijatelji i nakon što sam ga pozvao da dođe u Jedinstvo nije ni u jednom momentu razmišljao. Sama njegova pojava je dovoljna da stimuliše ekipu, a ne treba napominjati koliko je bitno igračko iskustvo”, ističe Tulić.

Situacija u Jedinstvu ni danas nije bajna. Ne krije Tulić da nedostaje podrške.

“Općinsko vijeće je imalo sastanak vezan za rebalans budžeta, a tu se pokazalo da je jedan dio vijećnika licemjeran. Jedno govore u kampanji, a drugo kada na red dolazi glasanje. Faktički rade protiv Jedinstva. Mi smo tražili samo da nam pomognu sa finansiranjem troškova takmičenja. Sada će se napraviti tematska sjednica na kojoj će tačka biti samo Jedinstvo. Šta će biti tu, stvarno ne znam, ali iz ove situacije vidim izlaz. Moramo biti optimisti.”

Tulić ističe da Jedinstvo neće odustati od borbe za prvoligaški opstanak.

“Naš cilj na samom početku sezone je bio da izborimo opstanak i od toga nećemo odustati. Najbitnije je sada da stabilizujemo klub, a ako se situacija promijeni u budućnosti, onda ćemo moći razmišljati o većim stvarima. Dosadašnjim učinkom smo prezadovoljni i ni u snu se nismo nadali da ćemo u ovo vrijeme imati 11 bodova. Malo ljudi zna da mi sa sigurnošću ne možemo reći imamo li sredstava za sljedeće putovanje. Igrači igraju bez novca, ali na terenu daju više od svojih mogućnosti. To me čini sretnim.”

Na kraju razgovora za SportSport.ba dotakao se i borbe za plasman u elitni rang bh. fudbala. Favorita vidi u Travniku, iako su loše startali.

“Bez obzia što nisu najbolje startali, najviše mi se dopada Tavnik. Ima tu, naravno, još ozbiljnih ekipa koje će učiniti sve da na kraju završe na prvom mjestu. Sve je moguće do kraja prvenstva”, istakao je Tulić.

Nakon pobjede nad Bosnom sljedeći ispit Jedinstvo ima u Gradačcu, kada u okviru 8. kola gostuje Zvijezdi. Susret je na rasporedu 24. septembra.

/sportsport.ba