U Gradskoj galeriji otvorena izložba „Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i nova granica kulture”

Grad Bihać

U Gradskoj galeriji Bihać sinoć je svečano otovrena izložba pod nazivom „Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i nova granica kulture“. Izložba je nastala u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske povodom 100 godina od rođenja Džona F. Kenedija (1917 – 1963). Rezultat je saradnje sa prof. dr Simonom Čupić, sa katedre za Modernu umjetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu, koja je i autorka istoimene knjige, a realizovana je uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Pored Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, otvorenju su prisustvovali Sarita Vujković, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Drew J. Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u BiH.

Adnan Dupanović, direktor Gradske galerije Bihać u svom obraćanju istakao je da se izložba bavi životom predsjedničkog para Kenedi, od inauguracije, kulturnog aktivizma, odnosa prema savremenoj umjetnosti, trke u svemir, sve do tragičnog završetka jednog od omiljenih ličnosti američke istorije.

“Grad Bihać ima odličnu saradnju sa Gradom Banja Lukom i ovo je još jedan od kulturnih događaja koji na neki način povezuju Bihać i Banja Luku i uvjeren sam da ćemo u narednom periodu osnažiti “kulturne” relacije između dva grada i predstaviti naše umjetnike i njihove radove. Zahvaljujem se Ambasadi SAD-a u BiH na podršci pri organizaciji ove izložbe koja nam omogućuje jedan novi uvid u život jednog od najpoznatijih američkih predsjednika”- istakao je otvarajući izložbu bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Izložba je novembru 2017. godine bila je postavljena u Banja Luci i Sarajevu, a gostovanje u Bihaću u 2018. godini nastavak je aktivnosti Muzeja savremene umjetnosti RS i značajan segment izlagačke aktivnosti ove institucije. Projektima razmjene MSU RS nastavlja svoju težnju ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju temeljeći svoju praksu na svijesti o kulturnom nasljeđu kao zajedničkoj baštini i nužnosti njegovog prezentovanja.

“Političke i društvene okolnosti koje su početkom sedme decenije XX vijeka dovele do strateške promjene pravca u zvaničnoj kulturnoj politici SAD predstavljene su kroz niz fotografija, popularnih časopisa, stripa i autentičnih dokumentarnih materijala koji su doveli do stvaranja kulta ličnosti Džona Kenedija. Posmatrano s političkog aspekta, naglašavanje važnosti nauke i kulture trebalo je da u turbulentnim hladnoratovskim prilikama predstavi najmoćniju državu zapadnog sveta kao novog civilizacijskog lidera “-naglasio je direktor Dupanović.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...