Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kako saznaje Klix.ba, uhapsili su jučer na području općina Bužim i Velika Kladuša Nisveta Porića i Safeta Isakovića, komandire legendarne bužimske jedinice “Gazije” koja je bila u sastavu 505. viteške brdske brigade.

Od sinoć u Bužimu, ali i cijeloj Krajini, vlada nevjerica nakon što se saznalo da su u jučerašnjoj akciji SIPA-e uhapšeni Nisvet Porić i Safet Isaković, bliski ratni saradnici generala Izeta Nanića i ratni heroji ovog kraja. Da su Porić i Isaković zaista uhapšeni dobili smo potvrdu i od nekoliko njihovih saboraca.

Kako je iz SIPA-e jučer saopćeno, oni su po naredbi Tužilaštva BiH lišeni slobode zbog postojanja osnova sumnje da su navodno počinili krivično djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, no nisu navedeni konkretni zločini za koje ih se tereti.

Safet Isaković

Safet Isaković

Nisvet Porić zvani Cvrle bio je ratni komandant jedinice “Gazije”, kao i Safet Isaković zvani Džidžo koji je i nosilac najvećeg ratnog priznanja značke “Zlatni ljiljan”.

505. viteška brdska brigada, na čijem je čelu od osnivanja pa sve do svoje smrti bio čuveni general Izet Nanić, bila je u sastavu Petog korpusa Armije RBiH, a u njen sastav ušlo je i nekoliko samostalnih jedinica ovog kraja, uključujući i specijalne jedinice “Hamze” i “Gazije”.

Pripadnici ovih dviju jedinica važili su za neustrašive borce, veliki broj ih je položilo živote za odbranu BiH, dok je ogromna većina nekadašnjih pripadnika “Hamzi” i “Gazija” ranjavana i danas pripadaju kategoriji RVI.

Inače, pripadnici 505. viteške brdske brigade istakli su se u mnogobrojnim bitkama protiv VRS i Abdićevih pristalica, posebno u bici Breza ’94 u kojoj su zaustavili napad srpskih snaga na tzv. ‘bihaćki džep’. VRS je tom prilikom predvodio lično Ratko Mladić koji je u akciji ranjen na teritoriji općine Bužim.

Za sada nije poznato šta se Poriću i Isakoviću konkretno stavlja na teret, kao ni kompletnoj Nanićevoj 505. viteškoj brigadi, no interesantno je da su, primjerice, njihovi ratni neprijatelji o njima imali većinom riječi hvale.

Tako je nekadašnji premijer Republike Srpske Gojko Kličković, gostujući u emisiji “Goli život” na Happy TV 5. jula 2014. godine, na novinarski upit o tome da li je Nanić činio zločine nad Srbima, odgovorio sljedeće: “On lično, njega što se tiče, nema nijednog dokaza da je počinio bilo koji zločin nad Srbima”. Kličković je kazao i da je 505. bužimska brigada najelitnija brigada koju je Armija RBiH imala u svojim redovima. “(…) On je bio strah i trepet zbog svoje jedinice koju je tako pripremio i obučio. (…) To je bila najbolje opremljena i obučena jedinica i spremna za izvršavanje zadataka…”, rekao je Kličković.

Slične riječi hvale o Izetu Naniću i 505. viteškoj brigadi imao je, u istoj emisiji, i nekadašnji pripadnik Arkanove garde Rade Rakonjac.

“O tim ljudima, koliko god oni bili neprijatelji, ja sam uvijek govorio riječi hvale, jer su stvarno mnogo, ali mnogo hrabri. Ako može da se kaže ludo hrabri, onda su oni ludo hrabri”, kazao je Rakonjac.

/klix.ba