Federalni hidrometeorološki zavod već je za subotu najavio izrazito ledeni dan, a Nedim Sladić (član tima Bosnia Storm Chasers) za Patriu piše kako bi ovaj prodor hladnoće mogao biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz februara 2005. godine.

“Ono što će biti pomalo neuobičajno jeste da će Bosna i Hercegovina zajedno sa Kosovom i Srbijom biti najhladniji dio evropskog kontinenta u periodu od 5. do 9. januara. (…)

Vrhunac stiže u noći sa petka na subotu kada bi, kako uz razvedravanje, tako i uz snijeg na tlu, ionako niske temperature dodatno pale. U velikom dijelu naše zemlje u prvim satima subote očekuju se ekstremno niske vrijednosti, pa bi stoga u Sarajevu ona mogla varirati između -22 i -23 stepena, a na planinama taj broj bi mogao lagano skliznuti i ispod -26. Da ne govorimo o Pešterskom platou na kojem se gotovo sigurno može očekivati i do -30 stepeni”, navodi Sladić.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ima izdate preporuke u slučaju jakih zima – ekstremno niskih temperatura. Portal Radiosarajevo.ba njihove preporuke objavljuje u cjelosti:

● Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim informacijama.

● Nabaviti dovoljne količine ogrijeva i namirnica.

● U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).

● Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).

● Prije izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).

● Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta.

● Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (sol, pepeo itd.).

● Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).

Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

● Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.

Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate – smrtna opasnost!!!

● Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća,

● Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.

● Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

● Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani, a u hitnoj ste situaciji, (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći, piše Radio Sarajevo.