Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata u oblasti iskorištavanja solarne energije. U Sanskom Mostu nedavno je u pogon puštena prva solarna elektrana na tom području. Radi se o dvije naponske jedinice snage od po jedan megavat. Naredna bi mogla biti izgrađena u Bosanskoj Krupi, a izgradnju velikog solarnog parka na području Bosanskog Petrovca s procijenjenom vrijednošću od 65 miliona eura najavila je njemačka kompanija.

Na području sela Kruhari, nedaleko od Sanskog Mosta, puštena je u pogon prva solarna elektrana na tom području, koja se prostire na površini od nekoliko desetina dunuma zemljišta. Investitor je domaće preduzeće „Energo Cat“ koje je ishodovalo svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju solarnih kapaciteta. Prema riječima direktora ove solarne elektrane, oni su trenutno najveći pogon za proizvodnju zelene energije u ovom dijelu FBiH, ali sa daljim planovima koje će realizirati u predstojećem vremenu.

U tom smislu, u narednom periodu imaju ambiciozne planove vezane za izgradnju dodatnih kapaciteta, ali je problem, kako ističe Šabanović u tome što sadašnja elektromreža svojim kapacitetom ne može odgovoriti tim potrebama. Za sada, radi se o dvije naponske jedinice snage od po jedan megavat, a kompletan energetski projekat u budućnosti trebalo da bude zaokružen na ukupno do megavata.

Navodi kako bi ovaj solarni park čitav ovaj prostor mogao učiniti ekonomski poželjnim, te da bi se fabrike u budućnosti trebale graditi tamo gdje je energija, što bi mogla biti ekonomska šansa za Sanski Most.

Sudeći prema riječima bosanskokrupskog gradonačelnika, Armina Halitovića, postoji interesovanje za izgradnju solarne elektrane na području Bosanske Krupe u mjestu gornji Petrovići. Radi se o investitorima iz Češke, a detaljnije je o tome razgovarano tokom posjete Češkog ambasadora od prije nekoliko dana. Projekat je aktivan navodi gradonačelnik Halitović, još se samo očekuju dozvole i s tim će započeti radovi na terenu.

Na području Unsko-sanskog kantona sve je više projekata u oblasti iskorištavanja solarne energije, a u tome prednjači Bosanski Petrovac, općina sa najvećim brojem sunčanih dana na ovim prostorima. Prvi solarni park u ovoj krajiškoj općini pušten je u pogon polovinom 2019. godine u mjestu Krnjeuša, a ukupna vrijednost investicije iznosila je 720.000 maraka. Izgradnju velikog solarnog parka na području Bosanskog Petrovca najavila je i njemačka kompanija “Promondis”, s procijenjenom vrijednošću od 65 miliona eura i trebalo bi da bude jedna od najvećih koje su realizirane na području ovog kantona.

Izvor:rtvusk