Djeca iz Cazina i Bužima zajedno sa djecom iz privremenog centra za migrante/tražioce azila u hotelu Sedra, su učestvovali u Otvorenoj zabavnoj školi nogometa u Cazinu.

Projekt Otvorene zabavne škole nogometa koji je pokrenula danska nevladina organizacija CCPA – OFFS (Open Fun Football Schools) s idejom da se djeca u dobi od 4 do 12 godina kroz zabavni koncept treninga upoznaju s nogometnom igrom, proširio se u 20 godina na 17 zemalja s područja bivše države, Kavkaza, srednje i istočne Europe te Bliskog istoka i Azije.

Riječ je o zemljama koje su u bližoj prošlosti bile sudionici ratnih sukoba ili su prošle kroz značajne društvene promjene pa je koncept zabavne škole nogometa iskorišten kao alat za promociju demokratskih procesa, mira, razumijevanja, stabilnosti i socijalne kohezije.

“Projekt Otvorene zabavne škole nogometa je program u kojem djeca, dječaci i djevojčice kroz nogomet i igru, saznaju o prijateljstvu, toleranciji i koheziji. Djeca uče nove vještine u vezi sa nogometom i stiču nova prijateljstva. Oni uče o različitim kulturama, što dovodi do toga da nastavnici, vođe, treneri i djeca iz različitih etničkih i socijalnih zajednica zajedno rade. Ovaj program stvara fizičko, psihološko i društveno okruženje u kojem djeca osjećaju zadovoljstvo i sigurnost. Zasniva se na jakoj lokalnoj osnovi, demokratskim principima, volonterizmu i roditeljskoj podršci. Motiviše djecu i odrasle da se pridruže lokalnim nogometnim klubovima i promovišu dečije aktivnosti u nogometu”, kazali su iz IOM BiH o ovom projektu.