Ugostitelji protiv potpune zabrane pušenja na javnim mjestima: “Ovo je najrigorozniji zakon na svijetu!”

avaz.ba

Zakon o zabrani pušenja u Federaciji BiH utvrđen je u formi nacrta, a njegovo usvajanje, sudeći prema posljednjim informacijama do kojih je došao „Avaz“, sačekat će još najmanje mjesec.

I dok je za mnoge ovakav zakon za svaku pohvalu, jer će njime biti zabranjeno pušenje na javnim mjestima, ugostitelji se sve glasnije bune.

Strah od otkaza

Kažu da je ovakav nacrt zakona najrigorozniji na svijetu, jer je riječ o potpunoj zabrani pušenja. Strahuju i da će provedba zakona smanjiti broj gostiju u kafićima te da će doći do velikog otpuštanja uposlenika iz ugostiteljskih objekata, što će povećati broj nezaposlenih.

Iz tog razloga oni su tražili da u zakon bude uvrštena klauzula koja predviđa da ugostitelji mogu birati hoće li njihov objekt biti pušački ili nepušački, a ako je riječ o prostor do 50 kvadrata, što je slučaj u Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić stava je da su u nacrt zakon trebale biti uvrštene njihove primjedbe.

Mnogo uposlenih

– Na svim javnim raspravama kojima smo prisustvovali tražili smo da nam predlagač zakona, Ministarstvo zdravstva FBiH, potvrdi da će naši prijedlozi biti uvršteni u prijedlog zakona koji treba biti sačinjen i koji bi trebao uvažiti sve rečeno i napisano tokom javnih rasprava. Stalno nam je odgovarano da će se svi prijedlozi razmotriti, ali, evo, ni 90 dana po okončanju javne rasprave nemamo nijednu informaciju o tome šta se od prijedloga i usvojilo – pojašnjava on.

Iz Udruženja podsjećaju da su u svakom trenutku spremni dodatno pojasniti svoje stavove i prijedloge predlagaču zakona te izražavaju nadu da će Ministarstvo zdravlja prihvatiti prijedloge industrije ugostiteljstva i turizma, koje u ovom trenutku broji više od 65.000 uposlenih.

Hadžić: Tražimo odgovore

Zakon usvojen jedino u Brčkom

Do sada je jedino skupština Distrikta Brčko završila procedure usvajanja novog zakona i nakon javne rasprave održane u Distriktu, usvojila zakon kojim se vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata površine omogućava da se opredijele za to hoće li njihov objekt biti za pušače ili nepušače, što je u cijelosti u skladu s prijedlozima koje su ugostitelji i restorateri dali i za područje Federacije.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...