Uklanjanje bolesnih i sadnja novih stabala u centru grada

mojusk.ba

Na zahtjev građana i komunalne inspekcije na lice mjesta izišao je stručni savjetnik Zavoda za prostorno uređenje Bihać i utvrdio sljedeće činjenično stanje:

U 11 povišenih žardinjerama na potezu od slastičarnice „Orijent” do trgovine „Alpina” nakon poslova preuređenja Bosanske ulice zadržana su stabla japanske sofore (Sophora japonica).

– Tokom izvođenja građevinskih radova, zbog prevelikog oštećenjam, 3 stabla su uklonjena, dok je kod ostalih stabala korijenje stabala oštećeno, a sva stabla su drastično orezana u „glavu“ što je značajno umanjilo vitalitet ovih stabala.

– Tokom vremena zbog opravdane opasnosti izvaljivanja stabala, na osnovu inspekcijskih rješenja, hitno su još 3 stabla pojedinačno uklanjanja, tako da je još preostalo 5 stabala.

– Zbog loših uslova rasta, oslabljenog vitaliteta i starosti stabala, vidljiv je napad gljiva truležnica u pridanku pojedinih stabala, kao i lom grana zbog truleži i neminovno je propadanje preostlaih stabala.

– Drvored estetski nije ujednačen.

– Uklonjena stabla su zamijenjena mladim sadnicama globoznog bagrema (Robinia pseudoaccacia ‘Umbraculifera’) i to odmah po uređenju Bosanske ulice i lani 2 sadnice iste vrste.

– Nabavka sadnica za proljetnu sadnju na javne zelene površine u gradu je u toku, tako da bi se sadnja mogla izvršiti odmah po uklanjanju predmetnih stabala.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...