Nadaleko je poznata priča o tradiciji Unske regate, odnosno koliki ona brend predstavlja za samu rijeku Unu i ovaj kraj. U posljednjih nekoliko godina nije bilo pretjerano jasno ko je organizator Una regate, a primjetan je bio i trend stagnacije ove manifestacija uslijed organizacijskih nedorečenosti.

Pored Turističke zajednice Unu regatu su jedno vrijeme organizirale i Vlade USK bezuspješno pokušavajući sebe pretvoriti u turističke stručnjake.

Činilo se da se tomu stalo u kraj davanjem organizacije Una regate u ruke Nacionalnog parka Una, što je rezultiralo da se prethodne godine barem jasno znalo ko je zadužen za organizaciju i za povratak “stare slave” ove manifestacije, za što ipak treba proteći još nekoliko godina.

Uporedo s tim, prije dvije godine, Sportski savez Bihać organizirao je prve Unske susrete, odnosno manifestaciju čiji cilj je bio okupiti što više učesnika u jednodnevnom spustu od Lohova do Bihaća.

Ovakve manifestacije jedna drugoj nisu konkurencija i potrebno je da ih bude što više, međutim one moraju biti usklađene, sinkronizirane, sa jasno definisanom porukom koje obje nose i šalju u svijet preko svojih učesnika.

Dugogodišnji problem ovih manifestacija jeste nedostatak konverzacije između njihovih organizacionih odbora, tako da je postalo normalno da ni jedna ni druga manifestacija uopće nemaju međusobnog kontakta i sinkronizacije, što bi trebao biti jedini put kako bi obje uspješno rasle.

To se ogleda i u nedosljednosti datuma manifestacija, jer je dugogodišnji problem Una regate bio upravo datum i njegovo pomjeranje, međutim zna se da je ona oduvijek organizirana u posljednjoj sedmici mjeseca Jula, Ključka vikend pred Unsku regatu, dok su Unski susreti kao termin uzeli sredinu augusta.

I ove godine Ključka regata je po običaju najavljena prva i to sedmicu prije Unske, a zatim smo dobili zvaničan datum Unske regate, posljednja sedmica u Julu, dok su se Unski susreti pojavili sa datumskom novinom i to na dan održavanja Ključke regate i samo četiri dana prije Unske.

Ovaj propust, odnosno nemogućnost postizanja kompromisa i dogovora između više organizacionih jedinica primjer je funkcionisanja Bosne i Hercegovine, razne politike se nažalost miješaju i u ovakve manifestacije, vođene interesima koji su suprotni općem dobru svih manifestacija. Opće dobro, naspram interesa pojedinaca ili grupe pojedinaca, se uvijek gura u treći plan, što rezultira izostankom koristi za sve vodene manifestacije koje se organiziraju na području Krajine i oko prelijepih rijeka Une i Sane.

Ovakve slike ne možemo izbjeći jer nažalost iako sve redovno depolitiziramo politika je u našem društvu sve prisutnija i svakim danom pokazuje sliku koju ne mogu postići unatoč tome što je uporno propagiraju, a to je progres zajednice i okoline.

Primjeri kao ovi, nažalost, bacaju neozbiljnu sliku na same mikrolokacije, kao i manifestacije pružajući sliku nesloge kako prema sponzorima, tako i prema učesnicima!

/abc.ba