Mandat privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću je na isteku, a novi Skupština USK još nije imenovala.

Instrukcija o postupku imenovanja na rukovodne i druge pozicije Univerziteta, sa ciljanim ljudima koju je objavio portal USN.ba izazvala je reakciju javnosti koja je osudila takav postupak, koji je moguć samo u potpuno nerazvijenim zemljama u kojima ne postoje osnovna ljudska prava.

Prilikom verificiranja prijava kandidata za dekane, instrukcije se trebao pridržavati Upravni odbor, no to se neće desiti s obzirom da mandat istog ističe, a i predsjednik je vjerovatno ne podržavajući ovakve metode smaknuća pojedinih profesora dao ostavku na tu poziciju.

Informaciju o ostavci predsjednika nam je potvrdio i sam predsjednik Samir Vojić. On nam nije potvrdio razloge ove ostavke.

Uporedit ćemo ovu Instrukciju sa nedavno održanim Lokalnim izborima, podsjećamo da je bilo omogućeno osuđenom ratnom zločincu da se kandidira za načelnika jedne općine, a sumnjamo da se iko sa liste uvaženih profesora može mjeriti sa tim.

Mandat trajanja vršioca dužnosti dekana organizacionih jedinica traje 6 mjeseci, a do toga treba biti okončana procedura izbora novog Upravnog odbora. Hoće li Univerzitet nove strukture dovesti do još nepovoljnijeg položaja ostaje nam da vidimo?

usn.ba