– Univerzitet u Bihaću i dalje je bez upravnog odbora što otežava rad ove visokoškolske ustanove. Situacija je postala zabrinjavajuća s obzirom, da, zbog nepostojanja ovog tijela, nije moguće provoditi planske aktivnosti. Prijedlog članova novog, privremenog Upravnog odbora na jučerašnjoj sjednici Skupštine USK nije prihvaćen. Ovo je treći put da se odbija prijedlog imenovanja UO Univerziteta u Bihaću…

Univerzitet u Bihaću, historijski projekt, kako političari uobičajeno s vremena na vrijeme vole reći, a što ustvari i jeste, ne voljom ili neradom svojih uposlenika, već čudnim odnosom osnivača, jeste u kolapsu.

Nepostojanje Upravnog odbora ove visokoškolske ustanove skoro dvije godine, blokiralo je sve planske aktivnosti, počevši od finansijskog poslovanja fakulteta, okončanja procedura izbora prorektora i dekana, zaustavljanja svih projekata ali i javnih nabavki.

Rektor Univerziteta, Fadil Islamović kaže da je Univerzitet postao taocem politike. Do ove situacije ne bi se došlo da ranije provedene izmjene i dopune Kantonalnog zakona o visokom obrazovanju, nisu dovele do sukoba sa okvirnim državnim zakonom. Islamović, ističe da bi bilo krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi i da zastupnici shvate njegovu ozbiljnost, jer za sobom povlači niz problema, sa kojima se niko više ne može nositi.

(rtvusk.ba)