Povodom petog juna – Svjetskog dana zaštite okoliša, a u susret četrnaestom međunarodnom sajmu EKOBIS, Unski smaragdi su održali niz ekoloških aktivnosti. Pod pokroviteljstvom Grada Bihaća i gradonačelnika Emdžada Galijaševića, a u suradnji sa Privrednom komorom USK-a, Pedagoškim zavodom USK-a  i osnovnim školama USK-a, održali su kantonalno takmičenje eko kviza „UNA I EKOLOGIJA – EKOBIS-2016“.

Znanje iz ekologije pokazalo  je osam najboljih ekipa , iz svih općina USK-a. Bio je to „festival ekološkog znanja“u kojem su svi bili pobjednici, jer su kviz posvetili najvećoj globalnoj akciji:Svjetskom danu zaštite okoliša. O pobjednicima kantonalnog takmičenja kviza, odlučila  su dodatna pitanja.

Tako su se na finalno takmičenje eko kviza,  koji će se održatti u mjesecu septembru, povodom četrnaestog međunarodnog sajma „EKOBIS-2016.“, plasirale slijedeće ekipe osnovnih škola:

Prvo mjesto zauzela je ekipa OŠ „Sanica“, općina Sanski  Most

Drugo mjesto pripalo je OŠ „Ahmet Hromadžić“, općina Bosanski Petrovac

Treće mjesto osvojili su učenici OŠ „Konjodor“, općina Bužim

Dječiji ekološki parlament /DEP/ je održao i ekološki čas, pod motom: „GO WILD FOR LIFE“, što je bio poziv svima na bolju zaštitu divljih životinja kojima prijeti izumiranje. Akcenat je dat,  posebno, na  divlje životinje Afrike, koje se love radi koristoljublja: slonove, antilope, nosoroge, ali i na divlje životinje  u Nacionalnom parku „UNA“, koje su zaštićene i rijetke, kao što su: ris, medvjed, vuk, alpski i runati voluhar, šišmiš i veliki broj sisavaca iz skupine zvijeri.

Učesnici kviza su imali priliku vidjeti prezentaciju Projekta: „Bogatstvo flore Nacionalnog parka – Una“, kojeg su pripremili parlamentarci OŠ „Prekounje“, Bihać

Nakon kviza i dodjeljivanja diploma i nagrada pobjednicima, svi učesnici kviza su, u organizaciji Unskih smaragda, a pod pokroviteljstvom grada Bihaća i gradonačelnika Galijaševića, posjetili Nacionalni park „UNA“ i  nastavili druženje uz ručak pored Une , sa Udruženjem „Žene –Kulen Vakuf“.

Uz čestitke za sretan Svjetski dan okoliša, predsjednica Unskih smaragda, Mejasa Dupanović,  je naglasila da čuvamo planetu ovu, jer druge nemamo , niti ćemo dobiti novu!

/unep