U Direkciji regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona (USK) ističu da imaju osigurana sredstva za zimsko održavanje, no kažu da ih koči pravna regulativa.

“Postoji generalan problem budući da je i ljetno i zimsko održavanje unutar redovnog održavanja. Tender za redovno održavanje se ‘razvlači’ od marta zbog žalbi i najvjerovatnije će biti ponovljen, a zbog Zakona o javnim nabavkama može trajati unedogled. Kada je riječ o ljetnom održavanju, osigurali smo 535.000 KM putem pregovaračkog postupka i trenutno čekamo odobrenje Vlade USK za preraspodjelu sredstava za završetak otvorenog pregovaračkog postupka za zimsko održavanje”, kaže za Klix.ba Enver Mustafić, v. d. direktora Direkcije regionalnih cesta USK.

Ipak, on napominje da pronalaze alternativna rješenja za pravne vakuume, pa su, naprimjer, uspjeli riješiti kriznu situaciju za protekli vikend kada je snijeg padao dva dana.

Također, govori da su ceste u USK do sada bile raspoređene na tri LOT-a, dok će ubuduće postojati pet LOT-ova.

98sd989sdf8s

“Jedna firma će imati pravo učestvovati na dva LOT-a, zavisno od toga da li ima kapacitet za održavanje ceste. Očekujemo da će biti angažirano bajviše pet firmi i vjerujemo da nećemo imati nikakvih problema”, ističe Mustafić.

/foto: BISCANI.NET
izvor: KLIX