USK: Raste broj oboljelih od bruceloze

usn.ba
Na Odjelu za zarazne bolesti Kantonalne bolnice posljednjih nekoliko godina bilježi se porast oboljelih od bruceloze, a samo u ovoj godini hospitalizirano je 59 osoba. Pacijenti dolaze iz svih općina USK a uglavnom je riječ o farmerima i članovima njihovih porodica.

Posljednje žarište otkriveno je na području Bihaća, gdje je na jednoj farmi nakon ispitivanja na brucelozu bilo seropozitivno 109 ovaca i jedno goveče.

Inače, prema podacima Veterinarskog zavoda USK, u ovoj godini registriano je 87 osoba oboljelih od bruceloze. Kada su u pitanju životinje ovom zoonzom najviše su pogođene ovce. Od 500 ispitanih 180 ovaca je bilo pozitivno na bruzcelozu, dok je kod goveda bio zanemariv broj zaraženih grla.

Bruceloza se smatra jednom od najopasnijih zoonoza čije neblagovremeno otkrivanje i liječenje može dovesti do teških posljedica po zdravlje. Ljudi se mogu zaraziti direktnim kontaktom s oboljelom životinjom, njezinim izlučevinama ili konzumacijom zaraženih proizvoda kao što su nepasterizirano ovčje ili kozje mlijeko ili sir dobiven od takvog mlijeka.

Prema riječima Zekerijaha Alagića, direktora Veterinarske stanice Bihać, sa problemom bruceloze USK će suočavati još godinama. Alagić ističe da su programi iskorjenjivanja ove bolesti neefikasni, kontrola životinja na veoma niskom nivou, a evdenatan je i šverc sa životinjama, što pogoduje širenju ove zoonoze.

ZA KURBANSKO MESO NE KUPOVATI STOKU BEZ POTVRDE O ZDRAVSTVENOJ ISPRAVNOSTI

Približavanjem Kurban-bajrama ponovo se aktueliziraju pitanja propisa o kurbanu, zdravstvenoj i praktičnoj primjeni. Šerijatski propisi o kurbanu su manje-više poznati i na njih se svake godine podsjeća na različite načine. Međutim, ispravnost kurbanskog mesa je isto toliko važna. Informaciju o zdravstvenom stanju životinja koje se koriste u ove svrhe potražili smo u Veterinarskom zavodu USK-a, gdje su nam potvrdili da nema mjesta za paniku, kada su u pitanju zarazne bolesti sitne i krupne stoke. Međutim, prisustvo bruceloze je primjetno pa se apeluje na građane da ne kupuju stoku koja nema potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti.

Pojava bruceloze je na prostoru USK je konstantno prisutna. U odnosu na broj životinja procenat je mali, ali se svakako treba voditi računa pri kupovini životinja. Veterinarski zavod USK-a vrši analizu za USK, ali i za područje Federacije BiH u kojoj je slično stanje prisustva bruceloze, dok ostale bolesti nisu primjetne. Incidentni slučajevi postoje, ali se saniraju u što kraćem roku. Ipak opreza nikada dosta, upozorava Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda USK-a.

MS Alem je certificirana kompanija koja se bavi procesom obrade mesa i koja ima halal certifikat, što je jednako propisu kurbanskog mesa. O zdravstenoj ispravnosi vode isto toliko računa kao i o šerijatskim pravilima koja se koriste. Ova kompanija vrši proces klanja kurbanskog mesa, kako za fizička lica tako i za potrebe Medrese. Okvirna cijena kurbana koji ide u svrhe vjerskih škola je 350 maraka i upalate još uvijek traju po medžlisima IZ ili na njihove žiro-račune.

Propisi o halal klanju obuhvataju ukupni lanac proizvodnje koji počinje sa ishranom životinja i postupanjem s njima prije, u toku i nakon klanja, te ukupnu tehnologiju prerade mesa. Upravo zbog primjene propisa kurbansko meso se smatra najhalalnijim, pa su stoga propisi o klanju kurbana preuzeti kao osnova za definiranje standarda za halal klanje životinja koje se obavlja u industrijskoj proizvodnji. Analizom uzoraka krvi moguće je utvrditi da li je životinja potpuno zdrava i da li je njeno meso zdravstveno ispravno. Veterinarski pregled je manji trošak nego liječenje posljedica koje mogu nastati konzumiranjem mesa oboljele životinje, pa se, stoga, posebno naglašava obaveza posjedovanja uvjerenja o zdravlju životinje.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...