Većina ih preživljava sa 100 KM mjesečno, a neki i s upola manje: Na socijali u FBiH čak 8.766 građana, u USK 386 osoba mjesečno prima između 50 i 140 KM

avaz.ba
U sistem socijalne zaštite, prema podacima Ministarstva za rad i socijalna pitanja, u Federaciji BiH uključeno je 8.766 građana! Zabrinjavajući je podatak da u većini kantona korisnici centara za socijalni rad žive od marku ili dvije dnevno, odnosno od 100 KM mjesečno. Ima i onih koji mjesec preguraju i s upola manje.

U sistem socijalne zaštite, prema podacima Ministarstva za rad i socijalna pitanja, u Federaciji BiH uključeno je 8.766 građana! Zabrinjavajući je podatak da u većini kantona korisnici centara za socijalni rad žive od marku ili dvije dnevno, odnosno od 100 KM mjesečno. Ima i onih koji mjesec preguraju i s upola manje.

Totalno siromaštvo

Kako navode iz centara, u mnogim slučajevima riječ je o porodičnim ljudima pa se crkavica koju dobiju dijeli na još nekoliko članova, tako da ne mogu sastaviti kraj s krajem.

Vlada Tuzlanskog kantona za stalnu novčanu pomoć u ovoj godini izdvojila je 5,4 miliona KM, a na socijali je 3.129 korisnika. Odnosno, po 119 KM dobivaju nosioci prava korisnika i 36 KM za svakog člana porodice. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć, koja iznosi između 223 i 372 KM, ostvarilo je 2.830 korisnika.

Slična situacija je i u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje putem nadležnog ministarstva pravo na socijalnu pomoć ostvaruje 1.336 korisnika. Naknade su različite, one za jednočlano i dvočlano domaćinstvo iznose 124 KM, za tročlano 136 KM, za četveročlano 150 KM, za peteročlano 165 KM i za šesteročlano i veće domaćinstvo 167 KM. Kako nam je rekao Edin Arnaut, pomoćnik ministra za socijalnu politiku, sve naknade uplaćuju se do 4. u mjesecu.

– Mjesečno se u ove svrhe, u zavisnosti od broja korisnika, iz budžeta isplati od 106.000 do 120.000 KM – kaže Arnaut.

Stalnu socijalnu pomoć u iznosu od 104,6 KM mjesečno u Srednjobosanskom kantonu primaju 1.042 osobe. Inače, Vlada SBK za socijalne kategorije izdvaja 10,5 miliona KM godišnje, a za prava iz socijalne zaštite 5 miliona maraka godišnje.

U odnosu na broj stanovnika, najmanje socijalnih slučajeva ima u Kantonu Sarajevo.

Naime, u glavnom bh. gradu na spisku je njih 497. Oni mjesečno, zavisno od broja članova porodice, primaju od 120 do 216 KM, koliko je osigurano za porodice koje broje devet članova.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, prema informacijama resornog ministarstva, stalnu socijalnu pomoć prima 450 osoba. Iznos stalne pomoći je 100 KM, plus 10 posto za svakog člana porodice.

U Zapadnohercegovačkom kantonu 571 osoba je na spisku tamošnjeg resornog ministarstva, a primaju 80 KM, plus 10 posto po članu porodice.

– Za dodjelu jednokratne novčane pomoći imamo godišnji budžet od 25.000 KM i mjesečno to iznosi svega 2.200 KM. Na području našeg kantona imamo četiri centra za socijalni rad – kazala nam je Jelena Šimić, pomoćnica ministra.

Dug spisak

Dug je spisak korisnika i u Unsko-sanskom kantonu, gdje od socijalne pomoći živi 386 osoba koje mjesečno primaju između 50 i 140 KM, što opet zavisi od broja članova domaćinstva. Ministarstvo USK za ove namjene mjesečno izdvaja nešto više od 17.000 KM.

Aida Blažević, sekretar u Ministarstvu, navodi da je prvi put nakon 13 godina od jula ove godine povećan iznos pomoći ovoj kategoriji i sada se kreće u nivou od 80 do 140 KM, a do sada je bio oko 50 KM.

Prema podacima Milana Mihaljevića, pomoćnika ministra za rad, zdravstvo i socijalnu politiku u Vladi Livanjskog kantona, na području šest općina socijalnu novčanu pomoć prima 711 korisnika, a njen iznos je 100 KM mjesečno po korisniku.

Pravo na stalnu novčanu pomoć u BPK Goražde ostvaruje 167 korisnika. Iznosi naknada koje se isplaćuju po ovom osnovu određeni su uredbom Ministarstva za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice BPK i nisu dovoljni ni za puko preživljavanje.

Prema ovom dokumentu, iznos najnižeg primanja domaćinstva koji se smatra dovoljnim za izdržavanje je 149 KM, pod uvjetom da korisnik ne ostvaruje nikakva primanja po drugom osnovu. Za porodicu s dva člana ova naknada iznosi 179 KM, tročlana porodica ima pravo na 209 KM, dok je iznos novčane pomoći za porodice s četiri i više članova 239 KM. U domaćinstvima čiji je član osoba s invaliditetom ili s trajnim smetanja u fizičkom ili psihičkom razvoju ovi iznosi su veći za 30 KM.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...