Javno preduzeće „Aerodrom“ Bihać prošle godine uplatilo je prvu tranšu na račun Grada Bihaća čime je otpočet otkup zemlje, gdje bi jednog dana Bišćani trebali gledati aerodrom međunarodnog karaktera, i koji bi svakako dao doprinos turističkom, te općenito infrastrukturnom razvoju ovog dijela Bosne i Hercegovine. Sveukupno, do sada je Gradu isplaćeno 5.5 miliona maraka čija je zemlja ustvari 275-ta, odnosno posljednja parcela u nizu. Prije nje su još 274 parcele, mahom privatnih vlasnika. Oni nisu isplaćeni, a sudeći po dinamici isplata i krize uzrokovane pandemijom koronavirusa – ne zna se ni kada će.

Dvadeset i petog decembra 2017. godine u bihaćkom Službenom listu izašao je spisak parcela u naselju Golubić koje trebaju biti predmet eksproprijacije.

Posljednja u nizu je parcela označena kao 2905, veličine skoro 265 hiljada kvadratnih metara, vrijednost je veća od 6,6 miliona maraka, a do sada je uplaćeno 5,5 miliona, na kako Zakon o eksproprijaciji predviđa, posebnom podračunu. Sekretar “Aerodroma” kaže da je prva otkupljena gradska zemlja, zato što je, kako tvrdi i najvrijednija, odnosno posjeduje infrastrukturu poput priključka struje i vode, a na njoj će se nalaziti pista i terminal. Metar kvadratni gradske parcele plaćen je po cijeni od 25 maraka.

(rtvusk.ba)