Gradsko vijeće Bihaća danas je nakon opsežne rasprave i predloženih amandmana većinom glasova usvojilo Prijedlog Odluke o finansiranju troškova prevoza učenika srednjih škola u gradu Bihaću za 2017. godinu.

Zahvalivši se gradskim vijećnicima na podršci predloženoj odluci , Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća , kazao je da je iako nije zakonska obaveza grada Bihaća, predložena Odluka kojom se reguliše način i kriterij plaćanja prevoza učenika srednjih škola, uvesti će reda u ovu oblast, ali i pravičnost i transparentnost. On je istakao da je danas raspravljano o odluci o prevozu učenika, ali isto tako će gradska uprava Bihaća i Gradsko vijeće Bihaća u narednom periodu raspravljati o predloženim mjerama ušteda u drugim oblastima, a sve sa ciljem kreiranja budžeta koji će na realnim osnovama u ovoj godini donijeti konkretne uštede i mjere stabilizacije.

„Želio sam izbjeći da svima linearno plaćamo prevoz i zato je i pripremljena ova odluka i mislim da je i usvojeni cenzus od jedne prosječne plate realan i široko postavljen i većina učenika koji podnesu zahtjev imati će i pravo na novčanu podršku grada Bihaća. Tokom rasprave mogli smo čuti dosta konstruktivni primjedbi i sugestija i mislim da ćemo nakon usvajanja ove odluke konačno postaviti stvari na svoje mjesto,misleći pri tom na gradski budžet i naše finanacijske mogućnosti. Kada se bude usvajao budžet neću dozvoliti da povećavamo i pravimo nerealne budžete, već ću predložiti budžet koji će , između ostalog , omogućiti i plaćanje prevoza srednjoškolaca u ovoj godini po kriterijima danas usvojene odluke „- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Danas usvojena Odluka omogućava besplatan prevoz za sve učenike srednjih škola čije mjesto prebivališta do škole prelazi udaljenost veću od pet kilometara, a pripadaju jednoj od sljedećih kategorija:
• djeca bez roditeljskog staranja,
• djeca čija oba roditelja nemaju primanja po bilo kom osnovu bez obzira na broj djece,
• djeca sa invaliditetom,
• djeca samohranih roditelja bez primanja ili primanja koja ne prelaze iznos jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH u posljednja tri mjeseca, a prema zvaničnim podacima objavljenim u Zavodu za statistiku,
• ukoliko u porodici ima jedan učenik srednje škole, a primanja u domaćinstvu po bilo kom osnovu ne prelaze iznos jedne prosječne neto plate isplaćene u FBiH u posljednja tri mjeseca, a prema zvaničnim podacima objavljenim u Zavodu za statistiku, ostvaruje pravo na subvenciju troškova prevoza,
• ukoliko u porodici ima dva ili više učenika srednje škole, a primanja u domaćinstvu po bilo kom osnovu ne prelaze iznos jedne i pol prosječne neto plate isplaćene u FBiH u zadnja 3 mjeseca, a prema zvaničnim podacima objavljenim u Zavodu za statistiku, pravo na subvenciju troškova prevoza ima drugo, treće i više djece.

Djeca sa invaliditetom imaju pravo na subvenciju troškova prevoza bez obzira na udaljenost od mjesta prebivališta do mjesta sjedišta škole.