Trogodišnja djevojčica probudila se tokom svoje sahrane prije nego što je zvanično proglašena mrtvom, nakon što su ljekari prvi put pogrešno pretpostavili da je mrtva.

Porodica Кamile Roksane Martinez Mendoza optužuje osnovnu opštinsku bolnicu Salinas de Idalgo za nemar nakon što je, kako se navodi, prerano proglasila djevojčicu mrtvom.

Ona je imala bolove u stomaku, povraćala i imala je temperaturu kada ju je njena majka Meri Džejn Mendoza odvela kod pedijatra u porodični rodni grad Vilja de Ramos u Meksiku 17. augusta.

Doktor je preporučio da se dijete odveze u bolnicu u centralnoj meksičkoj državi San Luis Potosi na liječenje od dehidracije.

Ljekari u osnovnoj zajednici bolnice Salinas de Idalgo stavili su hladan peškir preko njenog malog tijela kako bi snizili tjelesnu temperaturu i stavili pulsni oksimetar na jedan od njenih prstiju kako bi pratili nivoe kisika.

Кamila je puštena iz bolnice sa receptom za paracetamol — koji liječi bol i temperaturu — ali je nastavila da se pogoršava kako se dan nastavljao.

Pregledao ju je drugi ljekar koji je njenoj majci naložio da je hrani voćem i vodom i prepisao drugi lijek.

Uprkos lijekovima i savetima medicinskih stručnjaka, mališan je nastavio da povraća. Njeni zabrinuti roditelji su je odveli kod drugog ljekara, koji je predložio da je hitno odveze u hitnu pomoć.

Кamila je ponovo primljena u Salinas između 21 i 22 sata.Htjeli su da joj daju intravensku terapiju. Trebalo im je dosta vremena da joj daju kisik. Nisu joj ga stavili jer nisu mogli da nađu njene male vene. Konačno, medicinska sestra je to uspjela – rekla je njena majka.

Poslije 10-ak minuta, djevojčici je izvađena infuzija.

I dalje me je grlila, odveli su je i rekli mi “Moraš da je pustiš da počiva u miru” – prisjeća se ožalošćena majka.

Bizarno, Mendoza je potom zadržana dalje od svoje bolesne kćerke u zasebnoj, zaključanoj sobi. Uspjela je da izađe, ali i dalje nije mogla da uđe u sobu u kojoj je bila smještena njena kćerka. Кamila je kasnije proglašena mrtvom od dehidracije.

Sljedećeg dana održana je sahrana za prijatelje i porodicu, kada je Mendoza primjetila da se stakleni prozor na kovčegu zamagljuje.

Drugi prisutni na sahrani rekli su izbezumljenoj majci da mora da halucinira i odvratili je od otvaranja kovčega. Međutim, Кamilina baka po ocu je navodno požurila da bolje pogleda kada je primjetila da se Кamiline oči pomjeraju i šokantno otkrila da ima puls.

Кamila je kolima hitne pomoći prebačena nazad u bolnicu Salinas, gdje su ljekari bezuspješno pokušali da je ožive i ponovo je proglasili mrtvom — ovog puta od cerebralnog edema (oticanja mozga).

(hayat.ba)