Općinsko vijeće Sanski Most održalo je danas 33. redovnu sjednicu s nekoliko bitnih tačaka iz predloženog dnevnog reda. Uvijek aktuelna tema, vezana za eksploataciju uglja od stane firme „Lager“ i opet se našla na repertoaru. Podsjetimo, OV Sanski Most je još prošle godine, na Vanrednoj sjednici, jednoglasno izglasalo zaključak kojim se povlači ranije data saglasnost na sve aktivnosti oko eksploatacije uglja i rada ovog privrednog društva u općini; međutim pred vijećnicima danas se našla nova odluka. Ali sada sestrinske firme Lagera. Naime, privredno društvo „Lager“ još prošle godine obratilo se Ministarstvu privrede USK-a sa zahtjevom za prijenos prava koncesije za ekspoloataciju uglja na novoosnovano sestrinsko privredno društvo „Lager mining.

Već duže vrijeme građani Sanskog Mosta kao i vijećnici i mještani Gornjeg Kamengrada, Fajtovaca jasno se i bez razlike protive eskploataciji uglja, uništavanju imovine građana, kuća, puteva, ali i imovine Islamske zajednice.

Lager je odbijen da eksploatiše prije nekoliko mjeseci, a onda se Lager dosjetio da osnuje novu firmu u ime koje će tražiti eksploataciju uglja. To novoosnovano društvo je „Lager mining“. I odbijeni su.

Izvor: rtvusk