Na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno boravi između 3. 000 i 3. 500 migranata i izbjeglica, a većina njih 2019. godinu dočekali su u tri privremena prihvatna centra: BIRA u Bihaću, Sedra u Cazinu i Miral u Velikoj Kladuši.

Najviše, oko 2. 000 migranata i izbjeglica boravi u prihvatnom centru BIRA, gdje je smješteno i oko 80 porodica s djecom, odnosno oko 180 maloljetnika bez pratnje. Na lokalitetu nekadašnjeg hotela Sedra većinom su porodice s djecom, više od 400 osoba. U velikokladuškom Miralu je oko 600 ljudi, kojima su sada obezbijeđeni značajno humaniji životni uslovi, u odnosu na prijašnji neuslovni kamp u naselju Trnovi.

– Kamp u Bihaću je popunjen u stopostotnom kapacitetu, međutim trudimo se da smjestimo sve migrante i izbjeglice, kojima je potreban smještaj. Nastojimo im svima obezbijediti barem pristojne životne uslove, posebno kada su u pitanju najugroženije kategorije – porodice s djecom i maloljetnici bez pratnje – kaže menadžer prihvatnog centra BIRA Mite Cilkovski.

Cilkovski je potvrdio i kako su brojne nevladine i humanitarne organizacije pomogle u prikupljanju novogodišnjih paketića za djecu iz migrantskih porodica.

– Prikupljene su brojne donacije i paketi. Obezbijeđena je odjeća, obuća, slatkiši i igrice, odnosno ono što najviše veseli sve mališane – dodao je Cilkovski.

U svim prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona osigurana su tri dnevna obroka i medicinska pomoć. Konkretno u Bihaću, za pripremanje prehrambenih obroka i dalje su zaduženi članovi gradske i kantonalne organizacije Crvenog križa.

– Svakodnevno im pripremamo doručak, ručak i večeru, a prosječno na svakom obroku imamo oko 1.800 ljudi. Porodice i dalje opslužujemo odjećom i obućom, te higijenskim artiklima, a veliku zahvalnost dugujemo i humanim građanima Bihaća koji nesebično pomažu – rekao je sekretar gradske organizacije Crvenog križa Selam Midžić.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) potvrđeno je i kako je u Bihaću u toku sanacija zgrade nekadašnjeg Đačkog doma, koja bi uskoro trebala biti spremna za prijem porodica s djecom.

Ta organizacija će također financirati uređenje Trim staze i Partizanskog groblja u Borićima, te će pomoći obnovu i zamjenu sistema ulične rasvjete u gradu na Uni.