Raskol unutar krajiške SDA koji je odavno počeo, a sada se samo produbljuje, mogao bi ponovo uzdrmati političku scenu u ovom kantonu.

Dođe li do rekonstrukcije Vlade USK o kojoj se sve glasnije govori posljednjih dana, bio bi to treći put da se formira kantonalna izvršna vlast, a da skupštinski zastupnici izabrani 2014. nisu odradili ni pola svog mandata.

Prema nezvaničnim informacijama, novu skupštinsku većinu činili bi dio zastupnika SDA, SBB, Demokratske fronte, SDP i Laburističke stranke. Formirala bi se manjinska vlada, barem prema onome što se za sada govori po kuloarima.

Vlada na čelu sa Izudinom Saračevićem (SDA) ima podršku sedam od 10 zastupnika ove stranke. Prije samo mjesec dana, njih sedam je odbijajući da ispoštuju zaključke i odluke Kantonalnog odbora SDA USK na čelu sa Šemsudinom Dedićem podržalo rekonstrukciju Vlade, u koju su ušli i ministri SBB.

Također, po krajiškim političkim kuloarima može se čuti da nezadovoljstvo vlada i unutar same SBB, te da neki od zastupnika su spremni pridružiti se novoj skupštinskoj većini koja bi formirala novu Vladu.

Raskol unutar krajiške SDA koji je odavno počeo, a sada se samo produbljuje, mogao bi ponovo uzdrmati političku scenu u ovom kantonu.

Doda li se tome da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović stao uz Dedića i Asima Kambera, pružajući im verbalnu podršku, a potom praktično demonstrirao to imenovanjem novog UO Političke akademije SDA koju vodi državni zastupnik Senad Šepić ne bi li disciplinirao „buntovnika“, više nego očito je da Krajinu čeka vrelo političko ljeto.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)