Zaposleni u srednjem obrazovanju u Unsko-sanskom kantonu odbili su ponudu Vlade Unsko-sanskog kantona kojom bi osnovica za plaće bila povećana na 320 KM, jer smatraju da to nije izjednačavanje svih budžetskih korisnika.

Članstvo se izjasnilo, jednoglasno je to odbijeno. Nećemo potpisati sporazum dok u njemu ne bude definiran i isplatni koeficijent koliki imaju organi uprave – kazao je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Budžet Unsko-sanskog kantona za ovu godinu usvojen je u većem iznosu u odnosu na prvobitno planirani jer je Vlada USK planirala od aprila isplaćivati uvećane plaće policiji, obrazovanju i upravi. Preciznije, planirana je osnovica za isplatu plaća od 320 KM.

Tada su iz Vlade USK rekli da žele izjednačiti osnovcu za plaće svima. Međutim, kako je kazao Fajić, zaposleni u organima uprave uz ovu osnovicu imaju i isplatni koeficijent od 1,06 što daje šest posto veću plaću nego ostalim.

– Nastavit ćemo pregovore jer je svakako ta uvećana plaća planirana tek od aprila – rekao je Fajić.

Dodao je da se nadaju dogovoru pa stoga ne bi da prejudicira daljnje korake ukoliko do dogovora ne dođe.

O ponudi iz Vlade USK treba da se izjasni i članstvo Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja na onlie sastanku planiranom za kasno večeras.

(faktor.ba)