Da žene mogu raditi kao zavarivači i operateri na CNC mašinama u industrijskoj proizvodnji dokazalo je njih 19 u Bosanskoj Krupi, koje su se prije četiri mjeseca odlučile baviti ovim zanimanjima.

U decembru prošle godine Mirela Nuhanović se zaposlila kao operater na CNC mašinama u firmi „Krupa kabine“ iz Bosanske Krupe. Slučajno počela, namjerno, priča nam, tu i ostala.

„Kad je bio Dan otvorenih roza vrata, sa sestrom sam došla ovamo. Pogledali smo, razgovarali smo, jednostavno smo pristale odmah da vidimo da li ćemo moći ili ne. I evo tu smo već četvrti mjesec“, priča Mirela.

Mirela nije jedina. Dajra Ramić je završila tekstilnu školu i osam godina je radila u jednoj tekstilnoj tvornici, koja je na kraju završila u stečaju. Petnaest godina bila je nezaposlena.

„Odlučila sam da se prijavim. Pošto nigdje nisam radila i dobila sam posao. Imali smo obuke. Obuke su dobro prošle“, jaže ona.

Prije četiri mjeseca, proveden je projekt Dan otvorenih roza vrata, gdje je ženama ponuđeno da rade u industrijskoj proizvodnji. Tom prilikom, zaposleno je 19 žena.

„To je jedan jako lijep projekt na koji se ponosimo – da damo mogućnost svim ženama koje su nezaposlene i koje nisu zadovoljne momentalnim poslovnim statusom da nađu sebi novu priliku. Imamo mašine koje olakšavaju, imamo tehnologiju tako da je svaki posao ovdje prilagođen i ženskim osobama. To znači da je snaga mentalna, u mozgu, a ne u rukama“, ističe prokurista Aida Fojnica.

Firma “Krupa kabine” se bavi proizvodnjom kabina i trenutno zapošljava 370 radnika, od toga oko 50 žena. Pored računovodstva i logistike, žene sad rade i kao inženjeri mašinstva u tehnologiji, u kontroli kvaliteta finalnog proizvoda, te CNC operateri i zavarivači.

„Naravno da smo sretni da je ovaj pilot projekt zapošljavanja ženske radne snage u samoj proizvodnji uspio, zadovoljni smo i, naravno, ako se ukaže potreba i mogućnost, rado ćemo pristupiti zapošljavanju dodatne ženske radne snage“, poručuje direktor firme Krupa kabine Dženan Džafić.

Žene u Bosanskoj Krupi su dokazale da je sve moguće ostvariti. Samo treba imati želju, rekle su nam Mirela i Dajra, koje nikad nisu ni sanjale da će jednog dana raditi ove poslove. Upravo njih dvije, iako ne jedine, ruše stigmu. Onu društvenu. Da žene nisu jake ili sposobne raditi poslove koje je društvo, vidimo nepravedno, pripisalo jačem spolu.

(Federalna.ba)