Već dugi niz godina članovi porodice Bašić iz Sanskog Mosta njeguju tradiciju uzgoja kućnih ljubimaca, kojima poklanjaju mnogo pažnje i ljubavi. Emir Bašić je pasionirani zaljubljenik u kućne ljubimce, a svoju ljubav prenio je na sinove Ensara i Ajdina.

Ekipa RTV „Sane“ posjetila je njihovo lijepo uređeno imanje. U malom bazenu koji se nalazi u sklopu njihovog kućnog imanja, Bašići uzgajaju koi šarane, koji spadaju u najcjenjeniju vrstu ribe na svijetu. Radi se o ribama prekrasnih šara i dizajna koje su se najprije počele uzgajati u Japanu 1700-tih godina, kada su ih poljoprivrednici koji se bave uzgojem riže, započeli uzgajati zbog različitih boja i uzoraka.

U Bosni i Hercegovini postoji svega nekoliko uzgajivača koi šarana, a Bašići kažu kako su u međuvremenu uspjeli uzgojiti više generacija ove skupocjene ribe. Koi šarani se uzgajaju isključivo u dekorativne svrhe, a razlikuju se međusobno po šarama i oblicima.

Spadaju među najskuplje ribe u svijetu, a na jednom takmičenju u Japanu, prije nekoliko godina, primjerak koi šarana prodat je za nevjerovatnih 1,8 miliona dolara. Inače, treba reći kako Emir Bašić dugi niz godina uzgaja egzotične ptice, a u brojnim kavezima koji se nalaze u pomoćnom objektu njegovog porodičnog imanja smjestilo se preko 200 primjeraka ptica različitih boja i veličina. Radi se o pticama čija su prirodna staništa u južnim tropskim podnebljima, a svaka vrsta je po nečemu specifična i osobena. Briga o ovim divnim stvorenjima, kako kaže Bašić, okupira njegovo slobodno vrijeme, ali mu u svemu pomažu vrijedni sinovi i supruga.

Za svoje pernate ljubimce Bašić je posebno uredio specijalni prostor s drvećem i temperaturom koja oponaša tropsko stanište. Među ptičijim svijetom nalazi se i rijetka kineska prepelica koja je tek izlegla svoje mlade. Ipak, najdraži ljubimac Bašićevih je papagaj kojeg drže u kući i koji je, kako kažu, prava maza i pričalica. Osim životinja, Bašićevi vole i biljni svijet o čemu svjedoči i njihov mali voćnjak u kojem se može pronaći razno egzotično drveće, a izdvajaju se stabla banane koja čak daju i plodove. Cijeli ovaj prostor odiše ljepotom i njegom, ali za ovakav izgled treba mnogo truda, ljubavi, energije i sredstava, a ova vrijedna porodica može biti primjer mnogima kako to postići.

Izvor: rtvsana