Ekipa portala BISCANI.NET je razgovarala sa najboljim altetičarom Unsko-sanskog kantona, koji nosi titulu i jednog od najboljih atletičara na području naše države, Bosne i Hercegovine. Enes ove godine nastavlja u jedanaestoj sezoni u atletici. Nije krio svoje mišljenje o stanju sporta na našim prostorima, prvenstveno kada je riječ o sportu kojim se on bavi, rekavši kako je u zadnjih godina veoma teško stanje. “Veoma su mizerna ulaganja u atletiku, infrastruktura loša, a i nedostaje svježeg stručnog kadra. Dovoljno je reći npr. da u gradu Bihaću ne postoji atletska staza, kao i na području Unsko-sanskog kantona. Kada nemate osnovne uvjete kao što je atletska staza, onda je zaista teško govoriti o razvoju atletike, a o drugim elementima da ne govorim.” – izjavio je Zulić.

65935245354

Iako se uspješno već 10 godina bavi ovim sportom, zadovoljan je svojim angažmanom, gdje je ostvario mnogo uspjeha, kako na državnom planu, tako i u regionu i šire. Atletika mu je pružila mnogo lijepih trenutaka, putovanja, upoznavanja sjajnih ljudi, radosti, sreće. “Da premotam film unazad deset godina, rado bih isto sve ponovio.” – dodaje Enes.
Zulić iza sebe ima blizu 40 000 pređenih kilometara, te bezbroj utrka. Utrke i uspjesi koje bi izvojio, sa kojima se posebno ponosi su titule državnog prvaka na 10 000m i u krosu, zatim je postigao titulu viceprvaka na 5 000m koje je osvojio kao član AK Bosna Sarajevo. Bio je šest godina zaredom prvak USK-a na 5 000m, trostruki pobjednik Šumatačkog krosa, pobjednik poznatog Plitvičkog maratona (na kraćoj stazi), pobjednik Splitskog polumaratona, četverostruki pobjednik utrke “Cvijetnom obalom”, prvo mjesto na utrci Garching pored Minhena, viceprvak utrke Bavarske u Minhenu.

s74df7sd

Ovo su svakako uspjesi sa kojima se, pored Enesa, treba ponositi kako naš kanton, tako i cijela država, znavši kako imamo ovako dobrog atletskog sportistu. “U ovom periodu sponzorirao sam se vlastitim mogućnostima. Zaista su tu veliki izdaci, počevši od opreme, suplemetacije. Mogu reći da nikad nisam dobio nijednu konvertibilnu marku od grada Bihaća, te sportskog saveza Bihaća. Izdvojio bih par ljudi koji su mi pomogli u ovom periodu. Naša atletska legenda Sadet Čaušević koji mi je pomogao dosta kada je u pitanju najnovija oprema za moje aktivnosti, Proteini Shop prijatelja Kristijana Velića, prijatelju Hasanu Hirkiću na podršci, posebno velikim ljudinama Branislavu Veršiću i Muhamedu Toromanoviću, Zuhdiji Dizdareviću koji organizira Šumatački kros, Atletskom Savezu USK na vrednovanju mojih rezultata, te drugima koji su mi na bilo koji način pomogli.” – za portal BISCANI.NET, govori Zulić.

2498753

Iako je imao želju da na utrci u maratonu u Crikvenici ostvari najbolji rezultat na maratonu ove godine u BiH, na 16-om kilometru je nažalost morao odustati zbog boli u zadnjem dijelu noge. “Sve do tad je bilo dobro. Bio sam u vodećoj grupi, među četiri. Već mjesec dana me muči ta ozljeda. Pokušao sam, ali ipak je bol bila jaka. Moram malo odmoriti, pa ću se opet vratiti treniranju i utrkama poslije Nove godine.” – za kraj, dodaje Zulić.

Ekipa portala BISCANI.NET od srca čestita Enesu na uspješnih 10 godina bavljenja ovim sportom, te mu želi brz oporavak i još brži povratak na stazu..