ZZO USK: Besplatna hitna zdravstvena zaštita naših građana u 15 zemalja

rtvusk.ba
Povrede ili bilo kakve druge zdravstvene tegobe prilikom boravka van države mogu našim građanima prouzrokovati brojne probleme.

Većina građana naše zemlje nije upoznata s time da mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 15 evropskih zemalja na teret kantonalnih zavoda zdravstvenih osiguranja. Sve što je potrebno da bi ostvarili zdravstvenu zaštitu u inozemstvu jeste ovjerena zdravstvena knjižica i dvojezični obrazac, odnosno potvrda za korištenje zdravstvene zaštite. Ovu potvrdu kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja izdaju na osnovu pregleda i ocjene zdravstvenog stanja korisnika.

Zemlje u kojima naši građani mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu su one sa kojima je BiH potpisala bilateralne sporazume o socijalnom osiguranju. Ovo pravo mogu ostvariti jedino osiguranici i to u hitnim slučajevima, odnosno kada im je ugrožen život i zdravlje.

Bh. građani mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 15 zemalja. To su Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Belgija, Holandija, Luksemburg, Italija, Slovenija, Mađarska, Turska, Češka i Velika Britanija. Također, u Švicarskoj građani iz BiH imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u slučaju saobraćajnih nesreća, dok u Švedskoj sami moraju plaćati troškove liječenja.

U Francuskoj se ne može koristiti zdravstvena zaštita sa bolesničkim listom.Među pobrojanim zemljama, Kantonalni  ZZO najviše potvrda izdaje za liječenje naših građana u  Austriji  i Njemačkoj, potom u Hrvatskoj,  pa Sloveniji, kaže Almin Handanagić, direktor ZZO USK.

Ljetos  su, dodaje, reagirali u nekoliko slučajeva kada su  pacijenti sa prostora USK završili na liječenju u kliničkim centrima država tokom turističke posjete.

Ovo je jedna od rijetkih pozitivnih stvari koju nam pruža zdravstveno osiguranje i treba je imati na umu kada planirate putovanje, pogotovo na duži period.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...