U poslovnoj zoni Ratkovac u Cazinu svečano je ozvaničen početak radova na izgradnji objekta austrijske fabrike “Asta”.

Novi poslovni objekat prostirat će se na 20.000 metara kvadratnih, a ukupna površina koju je kupio austrijski investitor u poslovnoj zoni je 50.000 metara kvadratnih.

Kako je to saopćio i Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, u protekle tri godine prikupljena je sva potrebna dokumentacija i izrađeni planovi za realizaciju ovog značajnog projekta, iako je kompanija već odavno počela sa radom i sada zapošljava oko 50 radnika, a sa završetkom novog objekta zapošljavat će između dvije i tri stotine radnika.

“Smatram da je ovo investicija koja nije bitna samo za Cazin i Krajinu, već i za cijelu BiH jer projekat ovih razmjera nismo ovdje zabilježili već nekoliko decenija”, napisao je Ogrešević putem svog Facebooka.

Kompanija “Asta” je vrlo značajna kompanija u svojoj energetskoj oblasti i bavi se proizvodnjom specijalnih komponenti od pljosnatog bakra koje se koriste u elektro energetskom sektoru i njihovo tržište se odnosi na prostor cijele EU i šire.

“Ovakvi projekti, kada se realiziraju, mijenjaju sve. Nisu u pitanju samo nova radna mjesta već i način rada ove kompanije koja razmišlja o energiji i njihova proizvodnja i inovacije su usmjereni upravo na taj način pa će i naši studenti i učenici srednjih strukovnih škola ovdje imati priliku učiti, napredovati i razvijati svoje vještine”, dodao je Ogrešević.

Kako je ranije saopćeno, “ASTA Energy Transmission Components GmbH” posredstvom svoje filijale “ASTA Bosnia” d.o.o. planira investirati više od 23 miliona KM u ovaj projekat.

(klix.ba)