U trideset pet bihaćkih džemata, svake večeri nakon iftara na hiljade vjernika iskrenog nijeta pravi korake do Božije kuće te radost kakvu samo ramazan i post mogu unijeti u srca vjernika, dijele jedni s drugima. Dragi su to gosti mladom hafizu Edinu Fajkoviću, koji ih dočekuje u Gradskoj džamiji u Bihaću, predvodeći ih u teravih-namazu.

Ramazan je mjesec posta, koji iziskuje istinsku pažnju i koji musliman ne bi dao za hiljade drugih mjeseci. Fajković je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) govorio o vrijednosti koju sa sobom donosi “najdraži mjesec” u život svakog muslimana, ali i svoje emocije koje u njemu budi svaki dan proveden u postu, dovi i ibadetu.

“Čovjek koji ima vjeru u Boga i nosi u svom srcu one temeljne islamske vrijednosti, propis i obaveza kao što je post ne predstavlja teškoću niti problem ako to izvršava iskreno u ime Boga i zarad njegovog zadovoljstva. Allah dž.š. vjernicima daje posebnu unutrašnju snagu i bereket kako bi im olakšao izvršavanje ovog ibadeta, jer s Allahovom pomoći dolazi olakšanje i nestaje svaka tegoba”, kaže hafiz Fajković.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Bihać u svim džamijama klanjaju se teravije i uče mukabele. Prema riječima hafiza Fajkovića, odziv vjernika na teravih-namaz u Gradsku džamiju i ove godine je na zadovoljavajućem nivou.

“Hvala Allahu dž.š. koji me je počastio da ove godine budem teravih imam u Gradskoj džamiji, gdje se klanja centralni teravih-namaz u Bihaću. Što se tiče odaziva vjernika na teraviju, mogu kazati da sam zadovoljan i ono što je primjetno jeste da je na teravijama prisutan velik broj mladih ljudi. To je pokazatelj da ima mnogo dobra u ovom gradu i zemlji, te da će ti mladi ljudi u budućnosti biti kičma i glavni pokretač našeg društva. Zaista je lijepo vidjeti mlade ljude kada su moralni i okrenuti religijskim vrijednostima, to nam ulijeva nadu u bolje sutra i napredak naše zemlje”, kaže hafiz Fajković.

/ Anadolija