Safet “Džidžo” Isaković, komandant interventno diverzantskog voda “Gazije” u sastavu 505. bužimske brigade 5. Korpusa Armije RBiH je presudom Vrhovnog suda Federacije BiH nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, nakon što je dva puta oslobađan po istim tačkama optužnice.

Isakovića je Kantonalni sud u Bihaću u prvostepenom postupku oslobodio optužbi da je u julu 1995. godine ubio zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) u rejonu Ćorkovače na području Bosanske Krupe te naredio ubistvo drugog.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) uputilo je tada žalbu Vrhovnom sudu Federacije, a rješenjem Vrhovnog suda od 4. novembra 2021. godine, prvostepena presuda je ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Ponovljeni postupak

U obnovljenom prvostepenom postupku Isaković je, presudom Kantonalnog suda u Bihaću od 17. februara 2022. godine, ponovo oslobođen optužbi.

Tada je u obrazloženju presude predsjedavajući Vijeća Reuf Kapić, kazao kako nije dokazano svojstvo ubijenog vojnika VRS-a, odnosno da li je bio zarobljen ili u aktivnoj borbi, kao ni da li je Isaković naredio ubistvo drugog vojnika ili je to bio borbeni poklič i na šta se naredba odnosila, te ko se nalazio u zemunici i u kakvom stanju.

Tužilaštvo se ponovo žalilo, a Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije, odlučujući o žalbi kantonalne tužiteljice iz Bihaća izjavljenoj protiv presude Kantonalnog suda u Bihaću, donijelo rješenje kojim se žalba uvažava te se određuje održavanje pretresa pred tim sudom.

Nepravomoćna presuda

Kako Klix.ba saznaje Isakovića je Vrhovni sud Federacije nepravomoćno osudio na četiri godine zatvora. Isaković je oslobođen svih tačaka optužnice osim one za komandu odgovornost.

Odbrana Isakovića je uložila žalbu, te će se nastavak pravne borbe voditi do konačne presude Vrhovnog suda Federacije BiH.

Isaković se oglasio putem društvenih mreža, gdje se zahvalio na podršci.

Safet “Džidžo” Isaković je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu bio komandant diverzantske jedinice “Gazije” 505. brigade Armije RBiH. Jedan je od istaknutijih ličnosti odbrane Bihaćkog kraja, a poznat je i njegov slučaj lične tragedije, kada je 1995. godine tokom borbi izgubio dva brata u istom danu. Dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.

(klix.ba)