Turistička sezona koja počinje u Bihaću i ostatku Kantona u svijetlu aktulene migrantske krize i načini kako se ovaj dio naše države mora izboriti za povećanje turista i pored prisustva migranata bile su glavne teme sastanka.

Prema riječima Armina Amidžića, prošlogodišnja turistička sezona okarakterisana je kao zadovoljavajuća, posebno za one ugostitelje i hotelijere koji se ovim poslom bave duži niz godina, dodavši da se i od predstojeće sezone po najavama i očekivanjima očekuju
dobri rezultati.

„Pored naših aktivnosti koje se odnose na izmjene zakona koji bi omogućio povećanje plaćanja boravišnih taksi mi smo pokrenuli i priču oko zajedničkog nastupa turističkih preduzeća i lokalnih vlasti na stvaranju povoljne turističke klime. S tim u vezi osmisliti ćemo program tokom svih ljetnih mjeseci za građane Bihaća i turiste i poslati poruku da je naš grad mjesto koje vrijedi posjetiti„ –kazao je Amidžić.

Mustafa Ružnić, premijer USK-a i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća istakli su da je za turizam vezano 2.500 radnika koji sa uposlenim u trgovinama na veliko i malo čine značajan segment razvoja USK-a i kao takav zaslužuju pažnju vlasti, a posebno u svijetlu migrantske krize.

„Turistička sezona krenula je dobro i najave su dobre i danas smo se dogovorili da ćemo zajedno osmisliti program tokom ljetnih mjeseci za sve građane i turiste. Naravno mi i dalje imamo problem migranata, ali život ide dalje i moramo se posvetiti turizmu i omogućiti svima da dođu u Bihać koji je čist grad i grad posvećen prirodnim ljepotama“ – kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

„ Idemo u pravcu da se privremni prihvatni centri kao što su Bira i Miral izmjeste iz urbanih dijelova naših gradova, policija je povećala prisutnost u gradu i to su potezi koji bi trebali pomoći da predstojeća sezona bude bez nekih problema i izazova. Moramo čuvati dostojanstvo naših građana, ali i turista koji planiraju doći u ovaj dio naše zemlje“ – istakao je premijer Ružnić.

Hotelijeri i ugostitelji sa područja Bihaća i Cazina zadovoljni su spremnošću lokalnih vlasti da učine maksimum napora kako bi predstojeća turistička sezona bila na nivou prošlogodišnje.

„Ovakvi sastanci su itekako dobri i raduje nas spremnost vlasti da nam u onom segmentu za koji su kao vlast zaduženi, omoguće dobru turističku sezonu koja bi u naš grad trebala dovesti značajan broj turista. I mi ćemo kao turistički radnici dati doprinos da ova sezona ima dobru i sadržajnu ponudu kako za turiste, tako i za građane Bihaća“ – istakao je Haris Ćoralić, ispred Opal Grupe.