U Kulturnom centru u Bihaću sinoć je održana promocija dvije knjige i to „Iskušenje“ i „Čovjek koji je izgubio identitet“, autora Suade Suljić-Sokolović, Bosanke koja živi u Australiji.

Uvodnu riječ na promociji imala je moderator promocije, novinar RTV USK-a, Sanela Šarić, koja je pozdravila sve prisutne, te iznijela kratku biografiju autora. Kako je rečeno, Suada je rođena u Tuzli, dio života provela je u Njemačkoj, a već 20 godina živi i radi u Australiji. Ipak, ljubav prema rodnom kraju jača je od svega, pa Suada rado posjećuje svoju zemlju i predstavlja svoje knjige, u kojima se osjeti ljubav prema domovini.

Prvi o Suljić-Sokolović progovorio je Smail Grbo, književnik, koji je Suadu nazvao „Autor sa tri S“. U svom izgalanju dotakao se, kako ove dvije knjige, tako i njenih ostalih objavljenih knjiga, te samog autora. Kako je kazao, Suada je autor koji u svojim knjigama piše na tri jezika – maternjem, engleskom i njemačkom. Grbo se dotakao i aforizama koje je Suada koristila u knjizi „Iskušenje“, koju, pored njih, čine još proza i poezija. Također je istakao da je Suljić-Sokolović pisac i sevdalinki, a čak njih 14 se nalazi u knjizi „Čovjek koji je izgubio identitet“. Kako kaže, njene prethodne knjige, tačnije njih četiri, knjige su poezije, poetsko-prozna djela, na tri jezika, te su kao basne; svaka ima svoju pouku. „Suada je ‘narodna učiteljica’, koja u svojim djelima piše svojim maternjim, narodnim jezikom. Ona je čovjek, sa velikim č!“, kazao je Grbo.

Sljedeći promotor bila je Gorica Bukić, izvršni direktor radija USK-a, magistar komunikologije, koja je iz duše progovorila o autoru, govoreći o osjećajima koje autor iznosi u svojim djelima, kao i o ljubavi o domovini koju Suada pokazuje iako kilometrima daleko.

I sama Suada je progovorila o sebi, tačnije kroz stihove, onako kako svaki pjesnik najbolje zna. U veoma emotivnom govoru zahvalila je organizatorima, publici, kao i svima koji prate njen rad. Veoma skroman pisac, koji o sebi kaže: „Umjetnost je napisati knjigu, ali je veća umjetnost ostati čovjek!“, te dodaje: „Bosna se iz duše voli.“

Ono što je dodatno uljepšalo promociju, bila je organizacija. Zasvirao je Tamburaški sastav „Bedem“ iz Bihaća, pod vodstvom Husnije Malkoča, a prisutni su uživali u zvonkim glasovima Kadire Ćano, te Dine Šušnjara, koji su napravili ugodnu atosferu, a stihove pjesama pjevušila je i publika u kojoj su bili i učenici OŠ. „Ostrožac“ iz Cazina, sa učiteljicom Sabihom Karaibrahimović-Đuzelić, koji su recitirali dvije Suadine pjesme – „Knjiga“ i „Bosna“.

Za kraj, potpredsjednik udruženja „Riječi sa Une“, Džehva Havić-Alagić, zahvalila se gostima, te poklonila Zbornik udruženja autoru i promotoru Smailu Grbi. Druženje je nastavljeno uz pjesmu, te bosansku kuhinju, za koju je bila zaslužena Razija Islamović.

Sa promocija je poslana poruka o ljubavi prema domovini, koja se, iako hiljadama kilometara daleko, manifestuje kroz pisanu riječ, a Suljić-Sokolović je odličan primjer za to, te da Bosne ima, bilo je i bit će.