Trend smanjenja broja učenika prisutan je godinama i postao je hroničan i ozbiljan problem bosanskohercegovačkog društva. Zbog iseljavanja stanovništva, svake godine bilježi se manji broj upisanih učenika, a to je naročito izraženo u Unsko-sanskom kantonu.

U školskim klupama đaka sve manje, a škole, naročito područne, zatvaraju se. U Krajini, koja je nekada bila sinonim za višečlane porodice, sada je situacija potpuno drugačija. Ove godine upisano je 1.700 učenika manje u odnosu na podatke i upisne kvote iz 2019. godine.

“Osjeti se, normalno da se osjeti i kod nas imamo povećan broj odlazaka, pogotovo nakon što se smirila pandemija. Odlaze čitave porodice. U prosjeku 15 učenika godišnje u našoj školi”, napominje Amir Fajić, direktor OŠ “Harmani II” Bihać.

“Prosvjetni radnici USK već unazad 11 godina se prebrojavaju na listi tehnološkog viška i bilježe svake godine manjak učenika u školskim klupama. Oni su ogorčeni jer jedini oni osjećaju odljev stanovništva sa USK i jedini oni ispaštaju što nam ljude odlaze”, rekla je predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić.

Situacija je još teža u manjim mjestima. U Bosanskom Petrovcu je Osnovna škola “Ahmet Hromadžić” zatvorila tri područne škole, a ove godine zaključana je i u Bravskom. Upitna je budućnost i onih u ostalim mjestima.

“Zadovoljili smo pedagoške standarde u dvije područne škole, dok treća djeluje još u granicama pedagoških standarda. Nažalost, onako kako trend ukazuje, moglo bi već naredne školske godine doći do zatvaranja dvije područne škole”, upozorava direktor OŠ “1. mart” Vrnograč Šerif Hušidić.

Broj nastavnika koji su označeni tehnološkim viškom sve je veći. Ove godine će se to pokušati amortizovati.

“Nastavnici razredne nastave će proći obuke kroz CRIP i Pedagoški zavod i tako steći certifikate da mogu obavljati poslove asistenata u nastavi sa djecom sa posebnim potrebama”, najavljuje ministar obrazovanja USK Almin Hopovac.

Nova školska godina u Unsko-sanskom kantonu počinje u ponedjeljak, 6. septembra, a epidemiološka slika diktirat će hoće li učenici u klupe ili će nastavu pratiti od kuće.

(BHRT)