Vrijeme će pokazati i s vremenom će sve doći na svoje, dodao je

Enver Kandžetović izgubio je dva brata, kao i mnogobrojne članove porodice, u genocidu počinjenom u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Za “Avaz” je govorio o težini svake godišnjice, ali o usvajanju Rezolucije u Srebrenici.

– Hvala što ste došli ovdje da zabilježite jer sve što se ne zapiše ili ne snimi može se računati kao zaborav jer od same priče nema ništa. Ja sam inače rođen u Srebrenici. Bio sam ovdje od prvog pa do zadnjeg dana. Ranjavan sam i padom Srebrenice izgubio sam dva brata. Jedan je bio stariji od mene ‘61. godište, a drugi, mlađi, ’71. godište, Behaija i Džemal. Između ostalog, izgubio sam i amidžiće, tetiće i mnogo članova porodice – kazao je Enver Kandžetović za “Avaz”.

Kandžetović dodaje da su prizori Potočara tužni i bolni:

– Mislim kad bi htjeli razumjeti poruku svega ovoga, jeste da je puno teže onim zločincima koji ne pobiše sve, nego nama koji smo pobijeni. Ukoliko to, mi muslimani, ne budemo znali, može da nam se desi isto.

Kada je riječ o procesuiranim zločinima i da li će pravda ikada biti dovoljno zadovoljena, Kandžetović tvrdi da se treba raditi na tome da se Srebrenica nikada ne zaboravi, niti ponovi ikome.

– Vrijeme će pokazati i vremenom će sve doći na svoje. U ovoj priči, bitno je da muslimani nisu više generatori nestabilnosti na Balkanu i ovim prostorima kao što smo ranije prezentirani. Svijet je prvi put imao priliku da vidi da su ovdje muslimani Bošnjaci, narod koji zaslužuje da vrijedi i narod koji je plemenit i čestit, a ne onako kako smo predstavljani svijetu. Da su imali pravu predstavu o nama, svijet ovo ne bi dozvolio. Mislim da moramo imati sabura, a zaborava ne. Oprost će ovisiti od onih koji su počinili ovo, mi ne možemo misliti da su svi Srbi isti, jer ima i njih koji nisu za negiranje genocida, koji poštuju žrtve i odaju počast. Nismo svi isti, a politika je takva – istakao je Kandžetović.

Na naše pitanje kako gleda na usvojenu Rezoluciju o Srebrenicu, Kandžetović kaže da je to od velikog značaja:

– Rezolucijom je bitno da će se to kroz historiju učiti prava istina o dešavanjima na ovim prostorima. Sama definicija “Međunarodno zaštićena zona Srebrenica” znači da se nije smjelo desiti ono što se desilo.

Foto: Avaz.ba
Izvor:Avaz.ba