Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u izjavi medijima uoči komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici kazao da se na bazi sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici treba graditi snažna država, kako bi se osiguralo da se ništa slično ne ponovi.

“Teško je voditi politiku u BiH, teško je ljudima koji vole ovu zemlju. Posebno je teško ljudima u Srebrenici koji su pod vlašču onih koji negiraju genocid i koji su počinili genocid. Živimo s onima što u ratu puškama i tenkovama nisu uspjeli da završe, pokušavaju danas. Teško je, ali valja izdržati”, kazao je Izetbegović.

“Sa sjećanjem na ljude koji su stradali ovdje trebamo graditi snažnu državu, kako bismo bili sigurni da se nikada više u BiH nikome neće desiti stvari kao prije 29 godina”, dodao je u izjavi za medije lider SDA.
Još je kazao da je Rezolucija o obilježavanju genocida u Srebrenici usvojena u UN-u dobro došla, ali da treba uraditi više.

“Neće da shvate jer ne žele da se suoče s istinom, Rezolucija je dobro došla jer je udarila na jedan plan koji je kulminirao u beogradu sa Svesrpskim saborom. Rezolucija je to rasturila, ali to nije dovoljno. Na bazi Rezolucije treba nešto nešto uraditi za ljude u Srebrenici koji trpe strah i poniženje. Ako ostane mrtvo slovo na papiru, ništa od toga”.

Izvor: FACE