SJEVERNA Koreja ispalila je jutros više od 200 topničkih granata u more, blizu morske granice s Južnom Korejom, rekao je vojni dužnosnik, dok je stanovnicima dvaju južnokorejskih otoka naređeno da potraže sklonište zbog neodređene “situacije”. Ministarstvo obrane nije potvrdilo je li zapovijed potaknuta topničkom paljbom Sjevera ili južnokorejskim vježbama kao odgovorom.

Najavljen odgovor

“Sjeverna Koreja je u blizini otoka Yeonpyeong ispalila oko 200 granata”, rekao je dužnosnik ministarstva obrane na brifingu, a lokalni dužnosnici Yeonpyeonga, na kojem živi oko 2000 ljudi, rekli su AFP-u da su civili zamoljeni da se evakuiraju. Lokalni dužnosnik potom je potvrdio da su i stanovnici drugog otoka zamoljeni da se evakuiraju, prenosi AFP.

Stanovnicima otoka Baengnyeong, koji se nalazi dalje zapadno od Yeonpyeonga i blizu morske granice, također je rečeno da potraže sklonište, rekao je tamošnji seoski dužnosnik. Ima oko 4900 stanovnika. Južna Koreja je osudila granatiranje sa sjevera, nazivajući ga “provokativnim činom”, te obećala da će odgovoriti. U tekstualnoj poruci poslanoj stanovnicima, koju je potvrdio otočki dužnosnik, navodi se da će južnokorejska vojska od petka u 15 sati izvoditi “pomorsku paljbu”.

“Incident nije prouzročio štetu, ali je ugrozio mir”

Topničke granate ispaljene jutros između 9 i 11 po lokalnom vremenu nisu ušle na teritorij Južne Koreje jer su sve pale u tampon-zonu između dviju zemalja.

Južnokorejski zapovjednik glavnog stožera oružanih snaga rekao je da incident nije prouzročio “nikakvu štetu narodu ili vojsci”, ali je dodao da je taj čin “ugrozio mir na Korejskom poluotoku i podigao napetosti”.

Incident nakon suspenzije vojnog sporazuma čiji je cilj bio smanjenje napetosti

Najnoviji incident dolazi nakon što je Sjeverna Koreja u potpunosti suspendirala vojni sporazum s Jugom, čiji je cilj bio smanjenje napetosti. Nakon toga, Pjongjang je rekao da će ukinuti sve mjere “poduzete za sprječavanje vojnog sukoba u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak”, i rasporediti “jače oružane snage i novu vrstu vojne opreme” u pograničnom području.

Sjeverna Koreja proteklih dana sve češće upozorava da se situacija na Korejskom poluotoku razvija u smjeru rata zbog opasnih poteza vojske SAD-a i Južne Koreje.

Sjeverna Koreja prekršila je taj sporazum više puta u protekle dvije godine, lansiranjem projektila i ispaljivanjem topničkih projektila u more u smjeru juga. Posljednji put Sjeverna Koreja ispalila je topničke granate u more u prosincu 2022., a samo u toj godini dogodilo se devet takvih incidenata.

Poprište obračuna dviju Koreja

Otok Yeonpyeong, na kojem se nalaze vojna baza i oko 2000 civila, nalazi se 3 kilometra od sporne pomorske granice u Žutom moru i 12 kilometara od sjevernokorejske obale. Bio je poprište međukorejskih pomorskih sukoba tijekom godina.

U vodama blizu sporne sjeverne granične linije (NLL) bilo je nekoliko smrtonosnih sukoba između Sjeverne i Južne Koreje, uključujući okršaje u kojima su sudjelovali ratni brodovi i potapanje korvete južnokorejske mornarice početkom 2010. Vjeruje se da je korvetu potopio sjevernokorejski torpedo.

U studenom 2010. sjevernokorejsko topništvo ispalilo je desetke granata na otok Yeonpyeong, ubivši četiri osobe, uključujući dva civila, u jednom od najtežih napada na susjednu zemlju od završetka Korejskog rata 1953. godine. Sjeverna Koreja u to je vrijeme rekla da su napad isprovocirale južnokorejske vježbe ispaljivanja granata koje su padale u njezine teritorijalne vode.

Sjeverna granična linija iscrtana je na kraju Korejskog rata kao neslužbena granica, a Pjongjang je nije osporavao sve do 1970-ih, kada je počeo kršiti liniju i zalagati se za granicu dalje prema jugu.

(index.hr)