Prije 32 godine, samo zato što su Bošnjaci i samo zato što su vjerovali komšijama srpske nacionalnosti, ubijeno je, strijeljano 27-ero mještana zaseoka Alići-Ekići kod Bosanskoga Novog. Nedavno su za ovaj zločin konačno presuđena desetorica vojnika VRS-a pred Sudom BiH na 162 godine. Danas su se preživjeli prisjetili tog stravičnog zločina sa osnovnim ciljem – da se historija ne zaboravi, a ovaj zločin ne postane dijelom neke statistike. Jer, ljudi su pobijeni, a iza njih su ostali oni koji neće dopustiti da mrtvi postanu samo brojke…

Esmi je te večeri ubijen brat, ubijeni su joj i rođaci, komšije sa još 27-ero ljudi. Prilikom završne riječi, tužiteljica Tužilaštva BiH Eldina Biuk prije nekoliko mjeseci opisala je detalje smrti 27 mještana zaseoka Alići – Ekići kod Bosanskog Novog.

Ne samo da su sebi morali iskopati grob, ne samo da su strijeljani samo zašto što su bili Bošnjaci, već su njihova tijela naknadno iskopavana, prebacivana, bacana u rijeku Japru. Zločinci su ustvari time pokazali da su bili svjesni da čine ratni zločin, kojeg su pokušali sakriti. Inače, Sud BiH je desetoricu osudio za ubistvo najmanje 24 čovjeka, a za tri ubijena Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su ih ubili nedavno presuđeni za ovaj zločin.

Osim nedavne presude za ubistva 24 mještanina zaseoka Alići – Ekići, malo se o zločinima počinjenim u dijelu Krajine oko Bosanskog Novog zna, posebno jer oni koji su i preživjeli svireposti dojučerašnjih komšija Srba, umiru. Historija ipak neće ostati prekrivena velom šutnje.

Trojica pripadnika VRS-a priznali su zločine počinjene u selu Alići – Ekići, kasnije su postali svjedoci Tužilaštva. Ipak, za preživjele i one koji su izgubili najbliže na ovaj zločin nije stavljena tačka, jer tijela svih ubijenih ni 32 godine nakon zločina, nisu pronađena.

Izvor: rtvusk